Operațiunea „Dosarul generalilor SRI” deschide, pe zi ce trece, „Cutia Pandorei”, iar ancheta în acest dosar pare să dezvăluie încrengături și implicaţii uriaşe. În plus, apar noi denunţuri în fiecare zi, dar și nume noi într-o speță care stârnește un adevărat cutremur la nivel înalt.
Reamintim că fostul prim-adjunct al SRI Florian Coldea, fostul şef al Direcţiei juridice a SRI, generalul Dumitru Dumbravă, avocatul Doru Trăilă şi omul de afaceri Dan Tocaci sunt acuzaţi de trafic de influenţă, în dosarul în care au avut loc audieri începând de joia trecută, ca urmare a unui denunţ depus de omul de afaceri Cătălin Hideg.
Tot în acest dosar, a fost audiat ca martor și Wang Yan, cetățeanul chinez care care i-ar fi adus față în față pe cei doi – Cătălin Hideg, respectiv Florian Coldea – la întâlnirea din vara anului trecut.
O altă întâlnire misterioasă care a ridicat semne de întrebare este și cea din 2022, între Florin Vîlnei, vicepreședinte la Sed Lex, actualul președinte la Smart Lex și cețățeanul chinez, martor în dosarul generalilor.
Florin Vîlnei a declarat pentru Gândul că nu neagă această întâlnire, că nu se dezice de cunoștințe, prieteni și rude, dar a punctat că fiecare răspunde pentru ceea ce face.
„Văd că în ziua de astăzi nu poți să mai ai prieteni, că nu știi ce fac mâine și este bine să nu te întâlnești cu ei. În general, nu mă debarasez niciodată de prieteni, de cunoștințe, de colegi, că ăștia suntem, cu ei trăim. Probabil că rușinea este publică, dar răspunderea este personală. Din poziția pe care o am eu, cunosc foarte multă lume.
Îl cunosc și pe chinez, îl cunosc și Hideg (n.r. – afaceristul Cătălin Hideg, cel care l-a denunțat pe Coldea.) Cel mai important lucru pe pământul ăsta, să înțeleagă toată lumea, este că nu putem să răspundem noi pentru faptele altora, pentru faptul că noi îi cunoaștem sau suntem prieteni cu ei. Ce să fac, să stau izolat casă? Exact cum am spus, răspunderea este individuală, chiar dacă rușinea este, de multe ori, publică.”
Președintele Smart Lex a precizat că Wang Yan este o simplă cunoștință, cu care s-a cunoscut în anumite împrejurări, fără să se intersecteze pe alte domenii.
„Este o cunoștință, ne-am cunoscut în anumite împrejurări. Eu l-am cunoscut pe el printr-un prieten de-al meu, l-am respectat, nu ne-am intersectat pe alte domenii, că ne-am văzut la o terasă și am băut o cafea, nu are nicio legătură. De anul trecut, nici nu ne-am mai intersectat, nu că să mai vorbim…
Fiecare trebuie să răspundă pentru ceea ce face. Eu îmi asum lucrurile astea, nu le neg și nu pot să-mi neg cunoștințele, prietenii, neamurile, rudele, n-am cum că nu putem să le dezicem de ei, dar niciodată nu pot să răspund eu pentru ce face fiecare.
Eu sunt un om integru, îmi văd de treaba mea. Nu întorc spatele dacă cineva are o problemă și ne întâlnim pe stradă. Că am văzut, de-a lungul timpului, mulți dintre cei care au avut probleme, s-a demonstrat că sunt nevinovați”, a explicat Florin Vîlnei.
Președintele Smart Lex a precizat că nu a primit nicio întrebare de la anchetatori în dosarul generalilor SRI, însă susține că nu are absolut nimic de ascuns.
„Pe mine nu m-a chemat nimeni (n.r. să fie citat de procurorii DNA în dosarul generalilor). Eu răspund la orice număr de telefon, chiar dacă mă sună și fără număr, eu tot răspund. Nu am nimic de ascuns”, a conchis interlocutorul Gândul.
Wang Yan, cetățeanul chinez audiat la DNA în dosarul Coldea, apare într-un caz de trafic de minore în care 10 polițiști, ofițeri SRI și inspectori ANAF au protejat mafia chineză din București, dar au fost scăpați de procurori, potrivit unei anchete realizată de jurnaliștii Hotnews.
În această speță, fete din familii nevoiașe erau obligate să întrețină relații sexuale cu bărbați influenți.
Printre beneficiarii exploatării fetelor se numărau ofițeri români care protejau rețeaua de chinezi, special concepută ca să facă bani din traficarea oamenilor din China în Uniunea Europeană.
În plus, din informațiile descoperite, justiția română a investigat rețeaua, dar nici Wang Yan și nici protectorii români indicați de fete în fața procurorilor DIICOT n-au ajuns în instanță.
Întrebat cine i-a făcut cunoștință cu Florian Coldea, Hideg a mai declarat că este vorba despre „un afacerist chinez.”
Vorbim despre Wang Yan, căruia i-a fost retrasă cetățenia română în 2014, și care, în 2017, a semnat un contract de cumpărare a întregii producții de minereu de cupru a României.
Wang Yan a fost considerat de către SRI „pericol pentru siguranța națională” și în 2013 i s-a retras cetățenia română. El a revenit în 2014 în România cu drept de ședere pe 5 ani.
„Curăţat de păcate”, nimeni nu ştie cum, Yan Wang a revenit în România, devenind între timp președintele Camerei de Comerț Bilaterale România-China, lider al Asociației de Promovare a Schimburilor Comerciale cu China și vicepreședinte parlamentar în cadrul China Council for the Promotion of International Trade/CCPIT.
Context în care, omul de afaceri și-a îndreptat atenția şi asupra iazurilor de decantare și haldelor de steril de pe raza judeţelor Hunedoara și Alba, perimetre aflate în administrarea Companiei Naţionale a Cuprului, Aurului şi Fierului (CNCAF) Minvest SA Deva, deținută tot de statul român şi tot prin Ministerul Economiei.
Reamintim că omul de afaceri Cătălin Hideg, cel care i-a denunţat pe Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă, s-a prezentat miercuri la DNA, susţinând că a venit să depună telefoanele folosite la înregistrarea foştilor generali SRI. Surse judiciare au precizat pentru Gândul că DNA face percheziții informatice care vor fi finalizate în următoarele zece zile.
Fostul prim-adjunct al SRI Florian Coldea, fostul şef al Direcţiei juridice a SRI, generalul Dumitru Dumbravă, avocatul Doru Trăilă şi omul de afaceri Dan Tocaci sunt acuzaţi de trafic de influenţă, în dosarul în care au avut loc audieri începând de joia trecută, ca urmare a unui denunţ depus de omul de afaceri Cătălin Hideg.
Și Adrian Mititelu, patronul de la FCU Craiova, a mers luni dimineață la DNA, unde a depus denunțuri împotriva rețelei conduse de Florian Coldea.
Mai exact, Adrian Mititelu susține, în tot acest scandal al generalilor, că el a fost ”băgat la pușcărie” de către rețeaua lui Coldea, afirmând că, prin intermediul avocatului Doru Trăilă, se asigura legătura generalilor SRI cu Federația Română de Fotbal.
”Cei de la DNA m-au pus să fac flagrant și apoi ei au fugit. Acest avocat Doru Trăilă era atunci avocatul Federației Române de Fotbal. Doamna Kovesi, zeița justiției din România, care făcea dosare doar cui voia ea!
Timp de 10 ani mi s-au blocat toate afacerile în România, s-a făcut o nouă echipă de fotbal în Craiova, mi-au furat jucătorii. Din cauza lui Sandu Mircea și Răzvan Burleanu, am făcut eu pușcărie. Ei mi-au furat jucătorii și apoi am făcut și vreo 3 ani de închisoare pentru că depuneam prea multe plângeri pe aici.”, a declarat Adrian Mititelu, potrivit România Tv.
Direcția Națională Anticorupție a anunțat că a dispus începerea urmăririi penale în cazul generalilor Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, al avocatului Doru Trăilă, precum și al omului de afaceri Dan Tocaci. Cei patru au fost puși sub control judiciar pe cauțiune, pentru trafic de influență.
În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada martie 2023 – aprilie 2024, trei dintre inculpați (cei doi oameni de afaceri și avocatul din cadrul Baroului București) ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) suma de 700.000 euro plus TVA, în schimbul căreia ar fi lăsat să se creadă că ar avea influență asupra unor magistrați din cadrul unor instanțe de judecată și că i-ar putea determina pe aceștia pronunțe hotărâri favorabile martorului într-un dosar penal în care acesta era judecat.
După mai multe negocieri, suma care ar fi fost pretinsă de inculpați a fost diminuată la 600.000 euro plus TVA, fiind stabilit ca aceasta să fie remisă în trei tranșe egale. În contextul menționat mai sus, în aceeași perioadă, martorul ar fi remis celor trei inculpați o plată parțială în sumă de aproximativ 100.000 euro. În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane juridice, cu privire la săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor”, precizează reprezentanții DNA.
Cei patru inculpați nu au voie să părăsească țara și nici să comunice între ei. Cauțiunea a fost stabilită la 500.000 de lei în cazul generalilor Coldea și Dumbravă, precum și al avocatului Doru Trăilă, în timp ce Dan Tocaci va trebui să depună 150.000 de lei.
„Pe timpul cât se află sub control judiciar, cei patru inculpați trebuie să respecte o serie de obligații, între care să nu părăsească teritoriul României și să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar.
Inculpaților li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar pe cauțiune se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
De asemenea, inculpații vor depune o cauțiune în valoare de 500.000 lei (stabilită față de cei doi oameni de afaceri și avocatul din cadrul Baroului București), respectiv 150.000 lei (cu privire la cel de-al patrulea inculpat), care vor fi consemnate pe numele lor, la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție, sau prin constituirea unor garanții reale, mobiliare ori imobiliare, în limita acelorași sume de bani, în favoarea Direcției Naționale Anticorupție.
Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile penale, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală”, au mai transmis procurorii.
CITEȘTE ȘI: